Varför kalla-kriget.se?


Varför en webplats?

Varför finns den här webplatsen, kalla-kriget.se?

Eftersom all intressant och viktig information om kalla kriget inte passar in på webplatsen www.bergrum.se, så skapade jag www.kalla-kriget.se för att där kunna ta ett vidare grepp på kalla kriget i allmänhet, och på kalla kriget i Sverige och Sveriges närhet i synnerhet.

Det kan vara svårt för den som själv inte upplevt kalla kriget att sätta sig in i situationen vi levde i i Sverige (och Västeuropa) under kalla kriget. För oss som levde under kalla kriget var hotet från det kommunistiska Sovjetunionen högst påtagligt. Angreppen på Finland, Baltikum, Polen, Ungern, Tjeckoslovakien och ända bort till Afghanistan talade sitt tydliga språk om en aggressiv supermakt med kärnvapen och med en ideologi som förespråkade att erövra världen och införa "proletariatets diktatur".

Som en liten demokrati i närheten av denna aggressiva diktatur var det naturligt för Sverige att göra omfattande försvarsförberedelser. Ett mål med den här webplatsen är att beskriva dessa försvarsförberedelser på ett sådant sätt att även den som inte var med under kalla kriget kan förstå både bakgrund och motivation och också förstå de enorma ansträngningar som gjordes under den tiden för att förbereda försvaret av Sverige.

Informationen om Sverige på bergrum.se är samma information som återfinns under Sverige på kalla-kriget.se.

//MatsB   v 1.3 2014-03-10


   Nedan kan du söka här eller på webben efter det du är intresserad av.
Google
 
       Besök även vår systerwebplats www.bergrum.se!

matsb@kalla-kriget.se © 2007-2021 • Allt innehåll upphovsrättsskyddat enligt lag.

kalla-kriget.se