Fördjupning - USA:s rymdfärder
Här återfinns en fördjupning om USA:s bemannade rymdfärder under tiden för rymdkapplöpningen.

USA:s rymdfärder
På övriga sidor om rymden har jag gett en översikt om utvecklingen. Denna sida är en fördjupning för den som liksom jag är intresserad av mer detaljer om USA:s bemannade rymdfärder under tiden 1961-1975.

Jag har delat upp informationen här på några sidor. Jag har en sida om Mercury-programmet, USA:s första program för bemannade rymdfärder. Sedan har jag en sida om Gemini-programmet, det program som genomfördes för att förbereda för genomförandet av Apollo-programmet. Jag har skrivit en sida om Apollo-programmet, och den sidan innehåller även de rymdfärder som genomfördes med Apollo-farkoster efter månfärdernas slut, d.v.s. rymdfärderna i Skylab-programmet och Apollo-Sojuz-färden.
Mina källor till rymden
USA är ett land som har sina sidor, men en sak är väldigt bra med USA, och det är den mycket vanliga inställningen hos amerikanska myndigheter att den information som amerikanska skattebetalare har betalat för, den informationen skall skattebetalarna också få ta del av. NASA är ett exempel på en sådan myndighet. NASA har massor med websidor med dokumentation av det amerikanska rymdprogrammet. Väldigt många äldre dokument är inskannade och tillgängliga digitalt. NASA:s websidor är en guldgruva för den historieintresserade.

Det finns bara ett problem. NASA har tyvärr i likhet med många andra organisationer anlitat webdesignstokar som gör websidor för analfabeter och småbarn med en jättestor bild och fem ord på varje websida. Det krävs mycket tålamod och många alternativa sökningar för att hitta vägarna förbi dessa infantila websidor.

Nu när jag har avreagerat mig på dessa galenskaper så kan jag komma tillbaka till mina källor. En mycket trevlig källa för lagom detaljerad information om de amerikanska rymdfärderna är de s.k. Press kits som NASA sammanställde inför varje rymdfärd. Dessa press kits är inte på något sätt pressreleaser på kvällstidningsnivå, utan dessa press kits innehåller en hel del teknisk information om rymdfärderna. Som exempel är Apollo 10:s press kit på 157 sidor. Apollo 11:s press kit är på hela 254 sidor, onekligen det största, på grund av det enorma intresset för Apollo 11.

En annan källa om man vill komma de faktiska rymdfärderna nära inpå livet, är NASA:s voice transcripts. För de flesta av färderna i de program jag skriver om här finns transkriberingar av vad som sagts mellan kapsel och markkontroll (air to ground). I flera fall (de flesta Apollo-färder) gjorde man även inspelningar av vad som sades internt inne i kapseln (onboard voice), och i de fallen finns oftast även transkriberingar av dessa inspelningar. I de fall ljudinspelningarna finns bevarade finns även dessa ofta att få tag på på webben.

//MatsB   v 1.0 2020-09-04


   Nedan kan du söka här eller på webben efter det du är intresserad av.
Google
 
       Besök även vår systerwebplats www.bergrum.se!

matsb@kalla-kriget.se © 2007-2021 • Allt innehåll upphovsrättsskyddat enligt lag.

kalla-kriget.se