Etiopien under kalla kriget
Här återfinns information om Etiopien under kalla kriget.

Etiopien

Etiopien är ett av de få länder i Afrika som varit självständiga under större delen av historien. I slutet av 1800-talet köptes Eritrea (fram till dess en del av Etiopien) av italienska intressen, och Italien försökte även underkuva Etiopien, något som dock misslyckades. År 1936 försökte Italien återigen erövra Etiopien, och denna gång lyckades de. Mellan 1936 och 1941 var Etiopien ockuperat av Italien. År 1941 befriades Etiopien av brittiska trupper, och år 1944 återupprättades Etiopiens självständighet.

Efter andra världskriget blev Eritrea ett protektorat under FN. FN bestämde år 1950 att Eritrea skulle ingå i en federation med Etiopien. I början av 1960-talet började Eritrea ett långvarigt frigörelsekrig mot Etiopien.

År 1974 störtades den etiopiske kejsaren i en militärkupp, där Mengistu snart blev den nye ledaren. Under Mengistu blev Etiopien en kommunistdiktatur med starka band till Sovjetunionen och Kuba.

År 1977 startade Somalia krig över Ogaden-provinsen som efter ett beslut i FN tillfallit Etiopien. Sovjetunionen var allierad med båda sidor i konflikten. De övergav dock snabbt Somalia, och Somalia fick istället stöd av Kommunistkina.

Efter kriget kom USA att stödja Somalia mot det sovjetstödda Etiopien.

Mengistus kommunistregim stod sig fram till slutet av kalla kriget, då Mengistu gick i landsflykt i Zimbabwe.

//MatsB   v 1.0 2008-05-02


   Nedan kan du söka här eller på webben efter det du är intresserad av.
Google
 
       Besök även vår systerwebplats www.bergrum.se!

matsb@kalla-kriget.se © 2009-2015 • Allt innehåll upphovsrättsskyddat enligt lag.

kalla-kriget.se